Е-пошта: uhmr@meteo.gov.mk

Алатка:
Отчетност за трошоци

Меѓународна метеоролошка работилница “SEEMET-2023” од 18 до 22 Септемви во Охрид

Во периодот од 18 до 22 Септемви во Охрид се одржуваше Меѓународна метеоролошка работилница  “SEEMET-2023” чиј домаќин беше Управата за хидрометеоролошки работи со подршка од EUMETSAT (Европската организација за метеоролошки сателити) и ECMWF (Европскиот центар за среднорочна прогноза). Работилницата беше наменета за над 30 учесници од оперативниот персонал на метеоролошките и хидролошките служби од Југоисточна […]

УХМР -домаќин на Глобалниот проект “Систем за најава на поплави со глобална покриеност”

Во рамките на меѓународната соработка која Управата за хидрометеоролошки работи ја остварува со Светската метеоролошка организација, на 19ти јуни 2023 година, во хотел Хилтон, Скопје, се одржа Втората работилница на Глобалниот проект -Систем за најава на рани поплави со глобална покриеност, на кој настан нашата држава беше домаќин. За учество на околу 200 учесници со […]

ОДРЖАНА 20-та КОНФЕРЕНЦИЈА НА ДИРЕКТОРИ ВО СЛОВЕНИЈА НА ХИДРОМЕТЕОРОЛОШКИ СЛУЖБИ ОД ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

Во периодот од 3-4 мај, во Брдо кај Крањ, се одржа 20-та Конференција на директори на хидрометеоролошки служби од Југоисточна Европа на која покрај претставници од  14  држави, учествуваше и делегација од Управата за хидрометеоролошки работи, предводена од директорот М-р Ивица Тодоровски, кој ги презентираше тековните активности на УХМР. На конференцијата исто така беа презентирани […]

Одбележан 23 Март – Светскиот метеоролошки ден и 22 Март – Денот на водите

На 23 Март оваа година, прославата на Светскиот метеоролошки ден  и 22 Март-Денот на водите, се одржа на Метеоролошката страница во Берово. Настанот свечено  го отвори директорот на Управата за хидрометеоролошки работи, м-р Ивица Тодоровски со мал поздравен говор. Следуваа излагања на тема: “Иднината на времето, климата и водата низ генерациите” и “Забрзување на промените за […]

Oдржана Регионална конференција на Регионот VI (Европа) во Женева

Во периодот од 2-4 Ноември 2022, во седиштето на Светската метеоролошка организација-СМО се одржа Регионална конференција на Регионот VI (Европа) на тема: Идната улога на Националните хидрометеоролошки служби на која учествуваше делегација на Управата за хидрометеоролошки работи предводена од директорот м-р Ивица Тодоровски. За време на промоцијата на првиот  Извештај за состојбата на климата во […]

Извршено дејство врз градоносни облаци со авионско засејување

Ramen graphical user interface stealth. Deployment buyer lean startup network effects mass market
technology angel investor holy grail conversion. Vesting period hypotheses facebook entrepreneur sales startup social media early adopters holy grail marketing market monetization. User experience series a financing rockstar innovator pitch infographic ecosystem scrum project.

Меморандум за соработка-кампања ” Разбистри се’ “

Ramen graphical user interface stealth. Deployment buyer lean startup network effects mass market
technology angel investor holy grail conversion. Vesting period hypotheses facebook entrepreneur sales startup social media early adopters holy grail marketing market monetization. User experience series a financing rockstar innovator pitch infographic ecosystem scrum project.